Keskustelua

 Helsingin Sanomissa 

Helsingin Sanomissa on käyty 10.8.-6.9.2023 monipuolinen ja antoisa keskustelu päiväkotilasten ja koululaisten ulkona ja erityisesti metsäretkillä oppimisen merkityksestä, sen onnellisuutta ja terveyttä lisäävästä vaikutuksesta, toisaalta vaikeudesta järjestää retkiä, mutta myös toiminnassa avustavista toimijoista, mukaan lukien me metsämummot ja -vaarit.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009770498.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009775425.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009776303.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009780936.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009781936.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009783127.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009789424.html

Metsämummot ja -vaarit tukevat lasten metsäretkiä
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009787413.html

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009800942.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009787751.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009789651.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009801392.html

Aikaisemmat

JOULUKIRJE 2023

Hei vaan metsämummot ja -vaarit sekä te, joiden kanssa olemme saaneet tehdä yhteistyötä! 

 Joulukirjeessämme on kuulumisia työryhmän mummoilta hyvän joulun toivotukseksi teille kaikille metsämummoille ja -vaareille sekä yhteistyökouluillemme ja päiväkodeillemme.

Oletko ollut viime aikoina vailla yhteistyökoulua tai -päiväkotia? Nyt saat työryhmästä oman tutorin, joka auttaa yhteistyötahon etsimisessä ja sopimisessa sekä halutessasi tukee muutenkin pestissäsi. Laita viestiä, niin etsitään tutorin apuvoimin sinulle ryhmä kevätlukukaudeksi! 

Jos taas koulullanne tai päiväkodillanne on syksy mennyt niin vauhdikkaasti, että metsäretkeily on jäänyt, kevättalvella ehkäpä olisi taas hyvä aika lähteä metsämummon tai -vaarin kanssa ulos. Lumileikit odottavat, ja vapaaehtoiset ilahtuvat varmasti, kun heitä kysytään mukaan metsään. 

Entä oletteko jo käyneet kurkkaamassa viime keväänä avattuja kotisivujamme? Siellä on myös yhteydenottolomake, jolla saa helposti kontaktin työryhmäämme. www.metsamummotjavaarit.fi Kotisivultamme löytyy muun muassa linkit syksyllä Hesarin mielipidepalstalla olleeseen laajaan keskusteluun koululaisten ja päiväkotilasten metsäretkien ja ulko-opetuksen hyödyistä, mahdollisuuksista ja opettajille tukea tarjoavista vapaaehtoisryhmistä. Annan ja Marjan kirjoitus löytyy otsikolla "Metsämummot ja -vaarit tukevat lasten metsäretkiä": www.hs.fi/mielipide/art-2000009787413.html 

Metsämummojen terveisiä  

Jouluterveiset Sirpa-metsämummolta Koillis-Helsingistä kaikille metsämummoille ja - vaareille oheisen kuvan välityksellä. Pääsin suureksi ilokseni toukokuun lopulla mukaan Pihlajamäessä sijaitsevan päiväkodin viskariryhmän Viikin luontoalueelle ja lintutornille suuntautuneelle retkelle. Ensi vuonna toivon voivani jatkaa tätä tärkeää toimintaa, joka ainakin minulle antaa enemmän kuin ottaa. Jouluterveisin Sirpa

 Metsämarjamummona syksyllä 2023 Tuusulan Jokelassa aloitti toimintansa 4–5-vuotiaitten kotaryhmä syksyn alussa. Sitä vetää kaksi aikuista ja ryhmässä on 14 lasta. Vetäjät olivat kuulleet minun etsivän ryhmää metsämummoiluun ja ottivat yhteyttä. Kotaryhmän arki on mutkatonta: ulkoilua metsässä, ruokaa ja unta kodassa. Yksi päivä viikossa vietetään päiväkodin tiloissa ns. sisähommissa. Minä käyn auttamassa kerran viikossa parin tunnin ajan. Silloin teemme yleensä jonkin hauskan jutun lähimetsässä. Syksyn aikana olemme mm. tutustuneet oravaan ja jänikseen, leikkineet kepeillä koiranäyttelyä sekä etsineet tontuille uusia vaatteita luonnosta. Vastaanotto on aina sydämellinen! Minua tervehditään innostunein kiljaisuin ja halauksin. Ei haittaa, vaikka pakkanen paukkuu sillä kotiin palatessa on aina lämmin olo sydämessä asti. -Marja

Keväällä -22, kun aloitimme metsämummo- ja -vaarihankkeen, teimme aluksi materiaaleja sekä kouluille ja päiväkodeille tiedottamiseen että vapaaehtoisten rekrytoimiseen. Metsämummot ja -vaarit löytävät materiaalit yhteisestä Drive-kansiostamme. Kuulumisten vaihtoon ja esimerkiksi vinkkien kyselemiseen on myös Whatsapp- ja Facebook-ryhmät, joissa pääsee seuraamaan monenlaisia terveisiä metsäretkiltä. Facebook-ryhmä löytyy nimellä Metsämummot ja -vaarit, ja Whatsapp-ryhmään pääsee mukaan laittamalla Annalle viestiä. 

Hyvää ja tunnelmallista joulun aikaa ja tervetuloa taas kevätlukukaudella iloiseen yhteistyöhön! terveisin metsämummo- ja -vaarihankkeen työryhmä Anna Kokkoniemi, anna.kokkoniemi@iki.fi

Uppo-Nallen jouluruno 

Kuusen alla on kummaa puhinaa, karvaisen kuonon jouluista tuhinaa, heilahtaa kuusen katveessa tassu, kurahtaa vihreän varjossa massu, joulukarhu on asialla oksien peitossa kuusen alla. 

Karhulla mielessään jouluiset ilot, purkki ja lahjat ja omenakilot. Siksipä heilahtaa karvainen tassu, että on tarpeen hetkinen vartoa, odottaa, paastota, punoa vartoa. 

Jälkeen koulun on odotus joulun, kaikkein kauneinta maailmassa. Karhun mielessä joulu väikkyy, kynttilän valo silmissä läikkyy. Mieli on auvoinen, mieli on avoin, viettääkseen joulua jouluisin tavoin. 

-Elina Karjalainen

Luo kotisivut ilmaiseksi!