Tietoa meistä


Myönteinen luontosuhde on kaiken luonnonsuojelun perusta. Lapset ja nuoret, jotka oppivat rakastamaan ja arvostamaan luontoa, tahtovat myös suojella sitä ja toimia aktiivisesti sen puolesta. Metsämummot ja -vaarit haluavat auttaa kouluja ja päiväkoteja tässä luontosuhteen vahvistamistyössä.


Kun avaan päiväkodin portin, kuuluu iloinen huuto: "Meidän metsämummo tulee!" Hetkessä jalkoihini tarttuu useita pieniä käsipareja ja kirkkaat silmät kohdistuvat minuun: "Lähdetään metsään!"

Jotta lapset oppisivat arvostamaan luontoympäristöä ja kasvaisivat ratkomaan luontokadon kaltaisia haasteita, heille tarvitsisi kehittyä hyvä luontosuhde. Kovin monelta se puuttuu. Jos perhe ei vietä aikaa luontoympäristössä, olisi tärkeää, että koulussa tai päiväkodissa se tulisi tutuksi. Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Suuren luokan verran vilkkaita lapsia ja yksi aikuinen - herkästi jää lähtemättä metsään.

Metsämummot ja -vaarit on vapaaehtoistyön muoto, joka syntyi tukemaan kouluja ja päiväkoteja metsäretkeilyssä ja ulkotoiminnassa. He ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka lähtevät koululuokan tai päiväkotiryhmän mukaan ulos metsäretkelle, ulkotunnille tai muuhun luontotoimintaan. Toiminta alkoi keväällä 2022, ja toukokuussa monta metsämummoa ja -vaaria pääsi jo oman yhteistyöluokan tai -päiväkotiryhmän kanssa retkeilemään.


Mitä toimintamme on käytännössä?

Jo retkelle lähdettäessä apua tarvitaan varsin konkreettisesti: missä ovat lapaset ja kuka katosikaan vessareissulle? Kun lapset on saatu jonoon ja laskettua, on apulaisen paikka usein luontevasti peränpitäjänä katsomassa, ettei kukaan jää jälkeen.

Itse luontotoiminta voi sitten pitää sisällään hyvin monenlaista puuhaa, jossa apukädet ovat tarpeen. Joskus viedään materiaalia etukäteen maastoon tai jäädään keräämään tavaroita retken päätteeksi. Joskus autetaan tehtävien ratkaisemisessa, ja toisinaan vahditaan, ettei kukaan harhaudu muihin puuhiin. Joskus saa esittää vaikkapa oravaa. Usein pääsee kuuntelemaan lasten tärkeitä asioita. Tavallista on sekin, että etukäteissuunnitelmat muuttuvat lennossa, kun eteen tulee jotain mielenkiintoista. "Ope nää on varmasti jääkarhun jäljet!"

Toiminta on hyvin käytännönläheistä, ja siinä riittävät tavalliset arkitaidot ja maalaisjärki. Vapaaehtoisen ei tarvitse osata mitään erityistä - se riittää, että viihtyy luonnossa ja lasten parissa. Metsämummon tai -vaarin kannattaa olla mukana jo retken suunnitteluvaiheessa, sillä silloin hänen osaamisensa pääsee parhaiten käyttöön.

Vapaaehtoinen toimii aina opettajan tai muun lapsiryhmästä vastuussa olevan apulaisena. Hän ei siis ole vastuussa lapsista tai toiminnasta eikä häntä jätetä yksin lasten kanssa.

Metsämummo- ja -vaaritoiminnasta on julkaistu podcast Kansalaiskorvassa, kansalaisyhteiskunta.fi-sivustolla. Voit kuunnella sen täällä: https://kansalaisyhteiskunta.fi/verkkolehti/podcast-metsamummot-toivon-tekijoina/

Mielekästä vapaaehtoistoimintaa: metsämummot ja -vaarit - Ympäristökasvatus-verkkolehti 2022 (feesuomi.fi)

Luo kotisivut ilmaiseksi!